Een Duitse rechter van het Amtsgericht München heeft een 52-jarige vrouw een boete van 150 euro opgelegd omdat ze in haar auto dashcams had geïnstalleerd die opnames maakten uit de voor- en achterruit. De vrouw gaf de beelden aan de politie nadat haar geparkeerde auto was beschadigd.

De rechtbank schrijft in een bericht dat de camera’s ‘minstens drie andere voertuigen die zich voor en achter de geparkeerde auto bevonden, hebben opgenomen’. De rechter overwoog dat het in dit geval erop neerkomt dat het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer van personen op straat zwaarder moet wegen dan het ontdekken van een mogelijk vergrijp. “Het permanente en zonder aanleiding filmen van de openbare ruimte voor en achter de auto schendt het recht op privacy en vormt een zware inbreuk”, aldus de rechter.

Oneigenlijk surveillance

Ze vindt het onacceptabel dat tachtig miljoen burgers zouden rondlopen met camera’s om willekeurige situaties op te nemen die een misdrijf kunnen opleveren. “Permanente surveillance van elke openbare ruimte door burgers is niet toegestaan omdat het het recht van anderen schendt om zelf te bepalen wanneer men op welke plaats aanwezig is, zonder dat dit door omstanders wordt opgenomen en later met de overheid wordt gedeeld.”

De vrouw die de beelden had opgenomen, deelde deze met de politie om te bewijzen dat haar auto door een andere weggebruiker was beschadigd. Ze was van mening dat er geen andere mensen op de beelden te zien waren. De maximale wettelijke boete is in dit geval 300.000 euro. Door rekening te houden met het inkomen van de vrouw kwam de rechter uit op 150 euro.

Nederland

In Nederland heeft de Autoriteit Persoonsgegevens in januari 2016 beleidsregels gepubliceerd over het gebruik van camera’s. Daarin schrijft de toezichthouder dat ook dashcams persoonsgegevens verwerken als ze kentekens en mensen opnemen. Daardoor vallen ze onder de regels van de Wbp. Dat betekent dat er een reden, oftewel verwerkingsgrond, voor de verwerking aanwezig moet zijn.

Vreemde conclusie

Ik vind de argumentatie van de rechter onjuist.

Het ging de vrouw niet om het delen van de beelden met de massa, maar expliciet aan de bevoegde overheid inleveren van eerste-partij bewijsmateriaal. Onbegrijpelijk dat de politie en justitie dan juist het slachtoffer aanpakken.

Daarna zegt de rechter letterlijk ‘dat je maar pech hebt‘, indien een onverlaat jouw dure automobiel beschadigd. Niet voor niets zien verzekeraars het graag dat hun klanten een dashcam hebben.

Vooral in Rusland waar verzekeringsfraude te vaak voorkomt. En vreemd genoeg mag men wel een dashcam kopen? Weer een voorbeeld waarbij de politiek en gerechtelijke macht de technologie niet kunnen bijhouden.

Bron: Tweakers.net

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s