snelweg

Ik ben een zomermens, dus de komende winterperiode zie ik met flinke tegenzin tegemoet. Toch moet ik mijn warme bed uit en aan het werk. En dus stap ik ook in de auto of vrachtwagen. Vijf aandachtspunten…

Kortste dag

De kortste dag van het jaar valt elk jaar rond 22 december. Dit geldt voor het noordelijk halfrond waar wij staan. Om preciezer te zijn gaat donderdag 21 december de zon al om 16.33 uur onder!

Minder verlichting snelweg

Vanaf 2013 voert Rijkswaterstaat minder verlichting op een aantal wegen. Dit gebeurt tussen 2100 en 0500 uur. Op drukkere wegen gaan de lampjes pas om 2300 uur uit. Minder verlichting betekent een lagere energieverbruik en minder lichtvervuiling.

Ongelukken-piek

De meeste ongelukken vinden plaats in de avondspits. Op werkdagen in 2016 was het oppassen tussen 1500 en 1900 uur in 31 procent van alle gevallen. Opvallend genoeg zijn er ook veel ongelukken in het weekeinde tussen 1600 en 1800 uur.

Als mogelijke oorzaak wordt vermoeidheid genoemd.

Laat je ogen wennen

In het netvlies van onze ogen zitten twee soorten cellen: staafjes en kegeltjes. De kegeltjes gebruiken we als het licht is, terwijl de staafjes het beste werken in het donker. Echter kunnen die staafjes geen kleuren onderscheiden.

Geef je ogen de tijd om aan het donker te wennen, dus voorkom getuur in een felle koplamp. Of koop een nachtbril welk wit licht geel maakt. Helpt mij bijzonder goed.

Top 3 ergernis

1. Felle verlichting. Zeker de led-verlichting van nieuwe auto’s die met grootlicht lijken te rijden, maar toch echt gewoon verlichting voeren. Zo kunnen je ogen ook niet aan het donker wennen. Ook genoemd; dagrijverlichting waarbij de achterlichten niet branden.

2. Kapot lampje niet zelf kunnen vervangen. Veel mensen moeten naar de garage om een lampje te laten vervangen. Kassa voor de garage, maar een fikse deuk in het imago voor de fabrikant. Ik zag ooit met een Volkswagen New Beetle een grote hoeveelheid plastic in de motorruimte achter de verlichting. Met geen mogelijkheid zou iemand zelf een lampje kunnen vervangen zonder om je handen volledig open te halen [zie bovenstaand video].

Hopelijk houdt de politie er rekening mee, anders krijg je ook nog een bon?!

3. Verkeerd afgestelde verlichting. Commentaar overbodig, toch?

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

»

  1. shivatje schreef:

    Tegenwoordig is het ook niet makkelijk meer om een lampje te vervangen.

    Aum Shanthi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s