seven dangerous days

Een puntenrijbewijs moet het nieuwe wapen worden in de strijd om het aantal verkeersslachtoffers in Thailand terug te brengen. De politie juicht het idee toe, want het kan het rijgedrag van verkeersdeelnemers verbeteren en het aantal verkeersongelukken terugdringen. Zo verwacht men…

Wetgeving
De wegen- en verkeerswet dient daarvoor te worden gewijzigd, maar dat lijkt geen probleem. Het kabinet moet nog wel akkoord gaan.

Alle verkeersdeelnemers krijgen dan twaalf punten op hun rijbewijs. Voor een overtreding worden er punten afgetrokken. De hoeveelheid punten die in mindering wordt gebracht is afhankelijk van de ernst van de overtreding. Wanneer men alle 12 punten kwijt is geraakt, wordt het rijbewijs voor een bepaalde periode ingetrokken.

In het ergste geval wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

Puntenwaardering
Voor het niet dragen van een veiligheidsgordel of helm en overtreding van de maximum-snelheid geldt een aftrek van 1 punt, voor het doorrijden bij een rood verkeerslicht 2 punten, voor rijden onder invloed van alcohol of drugs en het doorrijden na een ongeluk 3 punten. Na twaalf maanden vervallen de strafpunten en begint met weer met een schone lei.

Controle
Echter wordt er geen woord gerept over geïntensiveerde controle van de politie. Schoolkinderen van amper 12 jaar die zonder helm op een motorscooter van 175cc knallen, de politie kijkt de andere kant op.

Ook staat de politie vaak op dezelfde punt(en)/kruispunt te controleren. Lekker in de schaduw, maar voor de locals is het dan louter een kwestie van ‘even gas lossen’. En ik had het graag gezien dat -vooral- de Thaise politie zelf ook het goede voorbeeld geeft.

Wel ben je de ‘sjaak’ als je als toerist c.q. buitenlander op je huurscootertje van 50cc -die toch nog dik 100 kilometer per uur gaan- zonder helm rijdt.

Zolang men een overtreding met ‘tea-money’ kan afkopen, zal ook dit prima plan niet het gewenste resultaat opleveren. Alles staat of valt bij controle…

Bron: Bangkok Post

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Volgende »

  1. shivatje schreef:

    Geld geeft macht.

    Aum Shanthi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s