Verstappen kende zondag een bewogen race in China. Terwijl zijn teamgenoot profiteerde van de gewaagde gok om de race uit te rijden na een bandenwissel naar de zachtere band…

Het was nog een huzarenstukje ook, om twee auto’s vlak achter elkaar van zachte banden te voorzien.

Mercedes en Ferrari deden dit niet, en dat wraakte zich toen Daniel Ricciardo en Max Verstappen veel sneller bleken. En toch was het alleen de Australiër die profiteerde van de extra grip.

Want Verstappen deed een mislukte inhaalactie op Lewis Hamilton, waarbij hij een positie aan Ricciardo verloor. Daarna was er een botsing met Sebastian Vettel, die een einde maakte aan de opmars van de Limburger en hem ook nog eens een tijdstraf van tien seconden opleverde.

De reactie’s na de race waren dan ook niet mals voor de jonge Verstappen.

Zo twijfelde Niki Lauda openlijk aan het verstand van het Red Bull-talent. “De schuld ligt volledig bij Max“, zei Lauda, tegen het Duitse magazine Auto, Motor und Sport over het incident tussen Verstappen en Vettel. “Hij lijkt niet voor rede vatbaar te zijn. Normaal gesproken groeit iemand door zijn fouten. Hij wordt alleen maar kleiner. Dit lijkt me ook een kwestie van intelligentie te zijn.”

Maar Lauda is een buitenstander. Veel betekend was de reactie van Dr. Helmut Marko, de autosportadviseur van Red Bull Racing: “Max overdreef bij zijn inhaalpoging op Vettel. Het was zijn eigen fout. Daarvoor heeft hij zijn excuses aangeboden“, aldus Marko voor de camera van het Spaanse Movistar. “Wat ik tegen Max heb gezegd? Dat geduld geen ‘vies ding’ is. Nu heeft hij een zekere overwinning zelf weggegooid.”

Red Bull-teambaas Christian Horner houdt alle vertrouwen in Max Verstappen. “Ik heb er alle vertrouwen in. Hij is een fenomenaal talent en slim genoeg om te erkennen waar hij nog aan moet werken.

Toen Sebastian in dezelfde fase van zijn carrière bij ons reed, herinner ik me nog dat foutjes van hem ook niet geheel ongewoon waren. Ik denk dat Max veel heeft geleerd van deze Grand Prix [van China, FR].”

FIA-racedirecteur Charlie Whiting verwacht dat Max Verstappen voorzichtiger zal zijn nadat hij in de Grand Prix van China vanwege de aanrijding met Sebastian Vettel twee strafpunten scoorde.

Waarschijnlijk is er een beetje kritiek, maar daar zijn de strafpunten voor. Max heeft er nu vijf, dus ik denk dat hij nu voorzichtiger zal zijn.”, aldus Whiting.

Teamgenoot Ricciardo snapt Verstappen wel en ziet geen beren op de weg: “Als je alsmaar geduldig bent en wacht, werkt het ook niet altijd. Dan kan je veel tijd verliezen“, zo zei de Australiër over de aanvalsdrift van Verstappen. “Maar hij krijgt het wel weer op de rit.”

Maar naast alle kritiek is zelfkritiek het belangrijkste.

De 20-jarige Max Verstappen erkende na afloop van de wedstrijd dat hij het zelf had ‘verprutst’. En die strafpunten? Het feit dat hij op Ricciardo’s plek had kunnen staan na afloop van de race, is de echte straf.

De punten die hij heeft misgelopen in de afgelopen weken zijn de echte strafpunten.

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s