McLaren_Honda MP4 - 4

McLaren_Honda MP4 – 4

Ooit stonden de auto’s van McLaren parmanent vooraan op de grid. In 1988 won het team bijna alle Grands Prix met Prost en Senna als coureurs, maar sinds 2013 eindigde McLaren nooit hoger dan de vijfde plaats in het WK voor constructeurs.

Dit jaar staat het team van coureurs Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne vijfde met veertig punten.

Downfall
De neerwaartse spiraal werd ingezet na het vertrek van Lewis Hamilton. De Brit zag dat het team al enkele jaren achter de feiten aan liep. Ook het gevecht om de macht tussen toenmalige CEO Ron Dennis en de andere grootaandeelhouders TAG (Techniques d’Avant Garde), onder leiding van Mansour Ojjeh en het Bahreinse investeringsmaatschap Mumtalakat zorgden voor onrust in de tent.

Ron Dennis was in zijn tijd een ware controlfreak die zelfs gek werd van vuile deuren doordat de medewerkers die deuren open hielden met hun schoenen. Dat kon ook niet anders al je je handen vol had met papieren of onderdelen. Dus? Dus installeerde Dennis automatische deuren.

Those were the days. Nu ontbeert het team al jaren een gedegen leiderschap. De Amerikaan Zak Brown heeft het niet en kijkt tot afgrijzen van het personeel ook nog té nadrukkelijk naar andere raceklasses buiten de Formule 1.

chocoladegate
Zo zou Zak Brown een samenwerking willen aangaan met een IndyCar-team voor de Indy 500.

Maar critici stellen dat de Formule 1 een hoofdzaak is en dat alle aandacht daarop zou moeten worden gericht. Dat gebeurt ook, maar niet echt op een fijne manier. Werknemers van de McLaren-fabriek in Woking zouden deze week de Britse pers benaderd hebben over de zware werkomstandigheden.

Als beloning voor het vele overwerk zouden de specialisten in de fabriek slechts een reep chocola hebben gekregen. Hoezo respect?

McLaren werkt met een budget van ruim 200 miljoen euro, maar de achtvoudig wereldkampioen bij de constructeurs slaagt er de laatste jaren niet in om de topteams te bedreigen. En McLaren zal ver verwijderd blijven van die top, als ze zo blijven omgaan met het personeel. Het is niet ondenkbaar dat er mensen zullen opstappen, want voor hen is er werk genoeg.

Williams
En als dat gebeurt, zullen er meer schapen over de dam steken. Je kunt nu eenmaal niet iemand dwingen om voor jou te blijven werken als diezelfde persoon weg wil. Het verval zou dan definitief zijn. Frappant gelijktijdig met de andere iconisch Britse Formule 1-team van Sir Frank Williams.

Als is de oorzaak bij Williams anders. Die kozen voor het geld van Stroll en Sirotkin, in plaats van het talent en ervaring van Felipe Nasr, Pascal Wehrlein of Robert Kubica.
Het gevolg is nu dat Williams twee coureurs heeft die op geen enkele wijze het team kunnen helpen qua ontwikkeling van de auto.

Robert Kubica is inderdaad aangesteld als testrijder, maar zou meer kunnen betekenen indien hij regelmatiger in de auto zou rijden.

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s