Men kan op verschillende manieren een eigen automerk oprichten. Heijnsdijk Sportcars BV deed het op basis van een bestaande auto…

In de geschiedenis van de auto zijn er talloze ondernemers geweest, die succesvol een eigen automerk begonnen op basis van bestaande auto’s. Zo bouwde Ruska vele Buggy’s op basis van een ingekorte chassis van de Volkswagen Kever.

Of neem de Fransman Jean Rédélé, de oprichter van Alpine, die op basis van Renault-onderdelen in 1955 zijn sportwagentje kon presenteren. Alpine werd later zelfs overgenomen door Renault.

Zo ook het Nederlandse Heijnsdijk onder leiding van Bart Penterman.

De basis vormt de niet bijster begeerde Porsche 944. Dus liefhebbers zouden niet al teveel bezwaren uiten omtrent de ombouw. Met vrij belachelijk aantal manuren werd er een unieke roadster geboetseerd met 150 pk uit een 3 Liter viercilinder.

 

De serieuze hobbyist kon ervoor kiezen de auto zelf af te bouwen. Heijnsdijk Sportscars zou in dat geval een aangepaste bodemplaat met daarbij het bouwpakket leveren en evenals de toelatings-keuring.

De prijs voor een 2500SF bouwpakket bedroeg minimaal 14.725 euro inc. BTW. Een rijklare Heynsdyk kon men leveren vanaf €36.995 inc. BTW.

Door zijn degelijkheid en gemakkelijk onderhoud was de 2500SF geschikt voor dagelijks gebruik. Het originele kenteken van de 944 bleef behouden zodat de 2500SF als oldtimer geregistreerd kon worden, en men vrijstelling kon genieten (indien de auto ouder was dan 40 jaar).

Maar u ziet het. De bedragen waren veel te laag.

Een vertegenwoordiger van Heynsdyk verklapte ooit dat de (polyester)bouw van één 2500 SF meer dan 400 uur kostte en dan waren de 160+ uren bij de spuiter nog niet meegerekend. Bij een nieuwprijs van zo’n 37.000 euro is het begrijpelijk dat de firma helaas geen lang leven beschoren was.

Mooi?

De voorkant is in ieder geval niet mijn favoriet. Zeker niet in vergelijking met de klassiek ogende achterkant, welk beter is geslaagd. Verder lijkt het dashboard te zien geïnspireerd op het ‘traanplaat-dashboard‘ van de Spyker; te simpel en makkelijk.

Tegenwoordig wordt er sporadisch een exemplaar te koop aangeboden voor bedragen van rond de 50.000 euro.

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s