Iedereen wil zich veilig door het verkeer begeven, maar niet iedereen doet het ‘juiste’ om dat te bereiken. Dan komen er andere aspecten bovendrijven?

Als het om autokleuren gaat, zijn de meeste mensen een beetje saai en voorspelbaar. Zwart, donkerblauw, wit of bordeaux zijn de meest voorkomende kleuren. Maar dat zijn vooral kleuren die het goed doen als men zijn/haar auto weer wilt verkopen.

Immers is het al langer bekend dat een gele auto veel veiliger is.

Onderzoek
Uit het onderzoek van National University of Singapore kwam naar voren dat de blauwe taxi’s tien procent vaker een ongeluk hadden dan de gele. Per maand krijgen taxi’s die geel zijn per duizend auto’s zes ongelukken minder. Terwijl de chauffeurs hun auto willekeurig krijgen toegewezen, dus beide kleuren hebben hun evenveel risico op een slechte bestuurder.

Volgens de onderzoekers ligt de oorzaak in de betere zichtbaarheid van de gele auto’s. Niets voor niets hebben ambulances tegenwoordig zo’n geelgroen kleurtje. Die kleur is voor andere automobilisten beter te zien, vooral als het slecht weer is.

Al moeten we niet overdrijven. Met een heleboel gele auto is het effect weer weg. Denk maar aan de befaamde taxi’s in New York.

taxi VS

Zwakste schakel
Eerdere onderzoeken bevestigen de rol van kleur bij veiligheid. auto’s met een lichte, opvallende kleur waren het minst betrokken bij ongelukken. Wit staat op de tweede plaats. Blauwe auto’s hebben echter een hogere inruilwaarde.

Toch is de kleur ondergeschikt aan de kunde van de chauffeur.

Het Duitse onderzoeksinstituut Unfallforschung der Versicherer deed eerder onderzoek naar de oorzaken van ongelukken en kwam tot de conclusie dat de bestuurder de zwakste schakel is in de auto.

Steeds vaker is afleiding van de bestuurder de oorzaak van ongelukken. Vooral smartphones spelen daarbij een grote rol. Daar helpt geen gele lak tegen. Jouw veiligheid in het verkeer grotendeels van je eigen gedrag afhangt.

Wees je dus altijd bewust van je rijgedrag!

Overigens valt ’s nachts het verschil tussen de kleuren van auto’s die bij een ongeluk zijn betrokken weg. ’s Nachts zijn de kleuren van de auto’s minder goed zichtbaar en hebben hierdoor geen effect op hoe snel de auto’s opgemerkt worden.

Citroën Méhari

Aanbod
Maar we willen toch even weten hoe het zit met het aanbod. Zeker als het budget niet al te groot is. Via Gaspedaal.nl ging uw auteur op zoek. De eisen zijn grotendeels hetzelfde; Een betaalbare benzineauto met handbak voor een bedrag tot circa 2000 a 2500 euro. En graag niet te oud.

Ik keek nu even niet naar het merk of uitvoering.

Het zoeksite voor auto’s kwam tot 291 auto’s die op een nieuw baasje wachten. Valt best tegen, iets meer dat tweehonderd gele occasions op een totaalaanbod van ruim 400.000 auto’s in Nederland.

Het aanbod varieert van slechts 400 euro voor een Ford Ka (van mijn leven niet, dat ik in zo’n ding ga rijden) tot een Fiat Panda uit 2010 voor 2500 euro. Hmmm….

Het viel mij meteen al op dat sommige merken vaker in het geel uitgevoerd zijn. Fiat, Ford en Opel hebben vaker een geel velletje. Helaas is alleen Fiat echt interessant voor uw auteur.

Een stoere gele Fiat Stilo of Punto lijkt mij wel wat…

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s