copyright by F.J. Rein

Als autosportliefhebber in Nederland moet je een keer hebben meegedaan aan het zogeheten ‘vrij rijden’. Daarvoor kan men terecht op het Circuit Park Zandvoort. Uw auteur raasde afgelopen maandag (Pinksteren) over het duinencircuit dat binnenkort zal worden verbouwd…

Wat is Vrij Rijden?

Simpel gezegd; rijden met je eigen [race]auto op een circuit. Dat kun je in je eentje doen, of je boekt een instructeur van Rensportschool Zandvoort [RSZ], de oudste raceschool van Nederland, die je wijst op de fijne puntjes om het circuit beter te ronden. En meteen leer je meer over bijvoorbeeld stuur- en remtechnieken of hoe je bochten moet aansnijden.

Dat heb ik niet gedaan, want mijn eigen Volkswagentje Polo had maar 55 peekaa…of eerder 45 pk. Teven had ik al honderden rondjes gereden op het circuit…achter de Xbox One.

De ervaring

Het rijden was een hele belevenis, want achter de computer voel je de hoogteverschillen en G-krachten niet. Ik was in mijn groep zowat de enige die onder de 110 pk zat. Maar het ging mij niet om de rondetijden, doch puur plezier hebben met je auto.

Voorwaarden

Gek genoeg is een APK-gekeurde auto niet verplicht, maar dat is weer logisch als men bedenkt dat een raceauto niet op de openbare weg komt en dus geen APK-plicht heeft. Dat geldt ook voor zelfgebouwde trackday-auto’s, die ook zag op Zandvoort.

De auto moeten over werkende remlichten beschikken. En geen lossen spullen in de auto, maar dat is logisch.

Geluid, maar dan?

Uw auto mag niet teveel geluid maken! Voor Zandvoort geldt 92dB als maximale geluidsnorm. Behoorlijk achterlijk naar mijn mening. Want op het circuit mag je zo hard mogelijk rijden, doch is de geluidproductie beperkt? Het is toch een autosportcircuit?

Video

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s