Computersimulaties, ze worden steeds beter en beter. En van een ‘spelattribuut‘ is het geëvolueerd tot een nuttig gereedschap voor de professionele coureur…

Van simpele Xbox tot de professionele setups bij Red Bull met gesimuleerde g-krachten, racesims komen tegenwoordig in alle soorten en maten.

Eén van de redenen waarom Verstappen z’n collega’s aftroefde op circuits waar hij nog nooit met een F1-auto had gereden, was een gedegen voorbereiding in de simulator. De layout van een circuit tot in de kleinste finesses beheersen maakt je gewoonweg sneller.

Zelf doen?
Nu denk je vast; Dat wil ik ook. Zelf heb ik een opklapbaar Playseat Challenge met TrustMaster-stuurtje en een Xbox One als set-up. Het kostte mij –destijds in 2017– iets meer dan 450 euro voor de complete set. De Xbox had ik al. De Challenge is nu twee jaar later, wel wat goedkoper geworden.

Maar het kan altijd duurder.

Een Playseat F1 Red Bull Racing kost je al 1100 euro. Is dat dezelfde als Max heeft? Soort van, maar hij heeft er een die door Playseat is aangepast (dus duurder dan duur). Je wil natuurlijk ook drie schermen, dus heb je de Playseat TV Stand – PRO en de Playseat TV Stand – PRO-3S ook nodig. Beide beugels zetten je 199 euro in de achteruit en dus ben je weer 398 euro lichter gemaakt.

Hardware
De teller staat nu al op 1497 euro en kan je nog steeds helemaal niets, je hebt ook nog schermen nodig. Dus koop je gewoon nieuwe monitoren. Beetje goede maat natuurlijk, laten we zeggen 40 inch. Er zijn genoeg aanbiedingen, laten we zeggen dat ze ongeveer €400 kosten.

Drie keer, ben je weer €1.200 verder, maar nu kan je ook nog steeds niks.

Je moet namelijk ook nog een stuur en pedalen hebben. Ook die kosten weer een eurootje of 400 als je het goed wilt doen. Bijvoorbeeld de Thrustmaster T500 RS, want daar kun je voor €150 extra een Ferrari Formule 1-stuur aan bevestigen. Hij doet het op zowel een Xbox, Playstation als een PC. Kan je nog een beetje kiezen welk apparaat je eronder gaat hangen.

Software en platform
Nu heb je dus alle hardware wel zo’n beetje, maar je kunt nog steeds niet racen; je hebt software nodig.

Op Mac en PC kun je terecht bij iRacing. Dit online racing platform kost je (nu) $60 per jaar en ook Max Verstappen doet eraan mee. Hij rijdt bij het kampioenenteam van Team Redline. Je kunt op de Playstation voor een aantal spellen simulatoren kiezen, bijvoorbeeld Gran Turismo Sport.

Voor Xbox gebruik ik Project Cars. Maar ook Assetto Corsa is een goede keuze.

Laten we het gemiddelde van de software even op rond de €100 afronden. De eindsom is een stukje hoger dan de 450 euro die ik voor mijn set betaalde. Maar kijk eerst maar of je uberhaupt de ruimte in huis hebt. Als zal iemand die ruim 3000 euro kan betalen, niet in een studiootje van 55m2 wonen…

Kostenplaatje

Stoel en monitorbeugels: €1.497,-
Beeldschermen: €1.200,-
Stuur en pedalen: €550,-
Software: €100,-

Totaal: €3.347,-

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s