Nederlandse automobilisten houden zich beter aan de verkeersregels dan andere Europeanen. Met drank op achter het stuur vinden we een ‘no go‘, net als sms’en en bellen. Dat blijkt uit een nieuw wereldwijd verkeersonderzoek.

Gedragen we ons in de auto, dat geldt in veel mindere mate op de fiets. Ruim een kwart (26,2 procent) zegt de afgelopen maand met teveel drank achter de kiezen op de fiets te zijn gestapt. Véél meer dan het Europees gemiddelde (17,4 procent). Alleen in België (28 procent) en Denemarken (27,8 procent) – ook fietslanden – stappen meer fietsers beschonken op hun stalen ros.

Terwijl per 1 juli een appverbod met boete van 95 euro gaat gelden, zegt bijna een kwart van de Nederlandse fietsers de afgelopen tijd te hebben geappt of op de smartphone te hebben gekeken. Ook dat is veel meer dan elders (18,9 procent) in Europa.

Circa negen op de tien fietsers zet geen helm op, in de EU doet gemiddeld zeven op de tien dat.

VVN
Dat fietsers sneller met drank opstappen of appen, verrast VVN evenmin. “Het besef dat je als fietser kwetsbaar bent, is wellicht minder groot.”

De verkeersveiligheidsorganisatie noemt het goed dat sinds 1 juli 2019 een appverbod op de fiets geldt, maar wijst ook op de eigen verantwoordelijkheid. “Jaarlijks komen veel fietsers om in het verkeer. Het is een balansvoertuig, je bent kwetsbaar met te veel drank op of als je niet goed oplet.”

Wat meespeelt is ook dat er in Nederland veel meer wordt gefietst, vergeleken met andere Europese landen. Zo wordt het totaalaantal fietsen in Nederland geschat op 22,8 miljoen, en dat met een bevolking van ongeveer 17 miljoen mensen (schatting 2018).

Bron: VVN/AD.nl

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s