Sinds gemeenten scanauto’s inzetten, is het aantal parkeerboetes spectaculair gestegen. Daarnaast kiezen meer automobilisten ervoor om toch het parkeergeld te betalen nu de pakkans groter is.

Hoewel het goed si dat men moet betalen voor een tijdelijk parkeerplek, is het een feit dat de gemeentekas steeds vaker bewust voller wordt gegooid.

Parkeercontroleurs hoeven niet meer te voet te beboeten. Men laat simpelweg één persoon een scanauto besturen. Camera’s op het dak van hun wagen scannen razendsnel alle kentekens. Heeft een bestuurder geen parkeergeld betaald, dan krijgt die een aantal dagen later bijna volledig geautomatiseerd een boete.

Automobilisten kregen in de gemeente Amsterdam in 2018 voor bijna 30 miljoen euro naheffingsaanslagen, omdat zij geen parkeergeld hadden betaald. In 2012, het jaar voordat de hoofdstad de scanauto invoerde, bleef de teller nog steken op 18,5 miljoen euro.

In Tilburg lijkt de kans op een parkeerbon recent het hardst gestegen. “Met de inzet van de scanauto zien we dat het aantal opgelegde naheffingen ongeveer verdrievoudigd is“, verklaart woordvoerder Tom Daelman van de Brabantse gemeente. Het aantal zones voor betaald parkeren is uitgebreid, maar de gemeenten Tilburg en Amsterdam schatten in dat de invoering van de scanauto de grootste rol speelt bij de stijging.

En dat is mijn grootste bezwaar. Het gaat allang niet meer om bereikbaarheid, maar simpelweg graaien. En de parkeertijden worden verruimd én het gebied wordt steeds verder uitgebreid.

Zo zitten sommige bewoners na jaren opeens in een gebied waarvoor betaald parkeren geldt. Je zou denken dat er vooraf bepaalde criteria worden getoetst, zoals de nabijheid van winkelgebieden.

Maar ja, als de (lokale) overheid maar kan graaien…

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s