Afbeelding

Uw scribent had al eerder over specifieke automobielen geschreven, die door en voor Afrikanen moeten worden gebouwd.

Het idee om met een goedkoop en makkelijk te bouwen ontwerp voor het Afrikaans continent en overige derdewereldlanden, is trouwens nog altijd springlevend.

Graag informeer ik jullie over de SMATI Turtle 1.

Samen met vindingrijke mensen van Suame Magazine Industrial Development Organization en de Nederlandse Aardschap Foundation wordt er een nieuwe en karakteristiek Afrikaanse auto gecreëerd.

Kunstenaar Melle Smets en onderzoeker Joost van Onna volgden het spoor van Europa’s schadeauto’s naar de periferie van het kapitalisme, om iets te leren over ‘Systeem D’. Dit staat voor Système Débrouillardise, het vermogen om snel te kunnen denken, aan te passen, en te improviseren om een klus te klaren.

In de Ghanese wijk Suami Magazine recyclen meer dan 200.000 ambachtslieden afgedankte autoschroot uit Europa.

Afbeelding

Dat schroot is de basis voor de Turtle 1. Hoewel de auto een goede stap is op weg naar een Afrikaans automerk, moesten inspecteurs concluderen dat de Turtle moeilijk aan te passen is naar Europese maatstaven te voldoen en legaal op onze wegen te mogen rijden.

Maar dat is weer een onzin-argument, omdat de auto juist niet bedoelt is voor de Europese wegen!

De auto SMATI Turtle 1 en het onderzoek naar ‘System D’ geven inzicht over de hedendaagse afvalstromen. ‘System D’ is geen ideaal systeem; het is roeien met de materiële en culturele riemen die je hebt.

Afbeelding

Maar het gaat om meer. Onderzoeker Joost van Onna wilde vastleggen hoe kennisoverdracht in Afrika geschied. In Europa was het meester-gezel-leerling-systeem eeuwenlang het belangrijkste leersysteem. In dit systeem leerde men niet voor werk, maar door werk. Als jongeling ging men in de leer om een vak te leren.

Dit systeem is in grote delen van Europa naar de marge verdwenen, maar in Suame Magazine is dit systeem nog springlevend. In de vele tienduizenden werkplaatsen worden jonge mannen opgeleid tot rubber snijder, lasser, monteur of schilder. Het systeem is de sociale ruggengraat van de wijk.

http://www.youtube.com/watch?v=vb6Iw6gLVNg

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s