VW_Golf_VI_2.0_TSI_211pk_GTI_Zwart_1

Gisteren doken er al geruchten op dat Volkswagen in de Verenigde Staten zou schikken met diverse overheden. Nu heeft ook de Volkswagen Group zelf het een en ander bevestigd.

Geheel volgens verwachtingen mogen de Duitsers een flinke boete betalen. Waar General Motors met enkele miljoenen wegkwam, terwijl er toch minimaal 124 doden waren gevallen vanwege een ondeugdelijk contactslot, moet VAG een stevige 14,7 miljard dollar betalen.

Omgerekend naar de huidige wisselkeur is dat een bedrag van 13,4 miljard euro.

In een opvallende passage benadrukt Volkswagen dat bovengenoemde overeenkomsten geen betrekking hebben op landen buiten de Verenigde Staten. Volkswagen zegt dat regelgeving m.b.t. de uitstoot van NOx in de Verenigde Staten veel strenger is dan in bijvoorbeeld Europa. Vandaar dat het in Europa wel goedkeuring heeft gekregen om de 2.0 TDI’s technisch aan te passen.

VW-Golf-History-Carscoop140

Eveneens moet Volkswagen de komende 10 jaar 2 miljard dollar steken in de infrastructuur voor Zero Emission-auto’s. Een raar vonnis. Nog achterlijker is dat de komende drie jaar, VAG 2,7 miljard dollar moet steken in een fonds dat de door de jaren heen onterecht teveel uitgestoten NOx moet ‘saneren’.

Gelukkig is na het betalen van 2,7 miljard dollar de lucht weer piekfijn schoon in de VS! Tuurlijk…

De uitstoot van de Volkswagens is een fractie van de schadelijke gassen die ze indirect uitstoten door hun eigen consumentengedrag. Immers zijn dikke pick-ups met V8-motor nog altijd populairder en inefficiënter. Maar zo’n auto valt dan opeens onder ‘light-truck emission rules‘, ondanks dat 90% van die dingen feitelijk als personenwagen worden gebruikt.

Hypocriet…

De ‘kosten’ op een rijtje in dollars.

-10,033 miljard voor zaken als het terugkopen van auto’s
-600 miljoen voor diverse schikkingen
-2,7 miljard in milieufonds verspreid over 3 jaar
-2 miljard voor verbeteren infrastructuur voor Zero Emission-auto’s verspreid over 10 jaar

bron: AutoWeek

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Author and Photographer for several websites with own blog (frankyreinphotography).

Plaats een reactie